Testiartikkeli 2
PERHETERAPIA
Perhe käsitteenä on nykyisin laaja ja monimuotoinen. Perheterapiassa keskitytään tutkimaan ja hoitamaan perheenjäsenten keskinäistä vuorovaikutusta. Samoin käsitellään mahdollisia muutoksia perheen tilanteessa tai jonkun perheenjäsenen oireilua ja niiden vaikutuksia perheeseen. Perheterapian tavoitteena on koko perheen hyvinvoinnin lisääminen kasvattamalla yhteistä ymmärrystä, ottamalla käyttöön yhteisiä voimavaroja sekä lisäämällä rakentavaa ja kunnioittavaa vuorovaikutusta.
Perheterapiaan hakeudutaan hyvin monenlaisissa tilanteissa. Tavallisia syitä ovat kasvatukseen liittyvät ongelmat, toistuvat riidat ja hankaluus käsitellä vaikeita asioita. Samoin perheterapiaan hakeudutaan käsittelemään erilaisia perhettä kohdanneita kriisejä, kuten sairauksia tai muita yllättäviä tilanteita.
Perheen elämänkaaren eri vaiheet voivat tuoda esiin perheterapian tarpeen. Esimerkiksi pikkulapsiperhevaihe, nuoren murrosiän haasteet ja lasten muutto kotoa voivat nostaa esiin erilaisia kriisejä. Samoin uusperheen kehitysvaiheisiin voi liittyä tilanteita, joita ratkotaan perheterapialla.
Joskus menneisyys kulkee perheen mukana ehkä tunnistamattomanakin painolastina. Jokaisella perheellä on oma historiansa, jota ei voida muuttaa, mutta perheterapian avulla on mahdollisuus nähdä ja ymmärtää sukupolvien ketjuja, suvuissa vaikuttavia tarinoita, erilaisia suruja ja menetyksiä sekä salaisuuksia uudella tavalla.
Käsittelemme perheterapiassa juuri niitä haasteita ja teemoja, joita te nostatte esille. Etsimme ja valitsemme yhdessä erilaisia työkaluja ja toimintamalleja, jotka lisäävät perheenne hyvinvointia. Käytän toisinaan perheterapiaistuntojen välillä kotitehtäviä ja harjoituksia.
Perheterapian kannattaa ajatella olevan itselle merkityksellisen perheyhteyden huoltamista, yhdessä perheenä ongelmista selviämistä ja oman perheroolin selkiinnyttämistä.